tiistai 13. syyskuuta 2016

Revontuliennuste 13.–15.9.2016

Vähäistä revontulitoimintaa olis Pirkanmaalla nähtävissä
13.9. aamuyöstä. Kuva © Tampereen Ursa ry.
Maapalloa on lähestymässä koronan virtavaipan tihentymä, joka nostaa hiukkastiheyden moninkertaiseksi verrattuna edeltäviin vuorokausiin. Samalla kuitenkin hiukkasten nopeudet laskevat jopa alle 400 km/s. Normaalitilanteessa tämä ei aiheuttaisi magneettista rauhattomuutta tai revontulia, mutta nyt olemme sen verran lähellä syyspäiväntasausta (=vuoden revontuliherkin aika), että revontulia voi näkyä Pirkanmaalla jopa hyvin rauhallisessa magneettikentän tilanteessa.

Syyskuun 15. päivänä maapallo siirtyy jälleen virtavaipan harvempaan osaan, hiukkasten nopeudet kasvavat ennusteen mukaan liki 600 km/s, joten magneettista rauhattomuutta on odotettavissa ennustejakson loppupuolella. 

Ensiyönä (13./14.9) on odotettavissa rauhallista revontulitoimintaa joka näkyy Pirkanmaalla. Seuraavana yönä (14./15.9.) revontulitoiminta on vähäisempää ja niitä voidaan odottaa näkyvän Pohjois-Suomessa ja Lapissa. Ennustejakson viimeisenä yönä revontulitoiminta on suunnilleen tai hieman voimakkaampaa kuin jakson toisena yönä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.