tiistai 31. tammikuuta 2017

Revontuliennuste 31.1. – 3.2.2017

Kuva © Tampereen Ursa ry.
Viimeksi kuluneen vuorokauden aikana Auringon aktiivisuus on ollut vähäistä, ainoatakaan taustakohinan ylittävää flare-purkausta ei ole esiintynyt!  Näin ollen myös maapallon magneettikenttä on ollut hyvin vakaassa tilassa. 

Aurinkotuulen nopeus on saavuttanut maksimissaan 549 km/s nopeuden ja IMF-kentän voimakkuus on ollut 9 nT ja Bz-komponetin eteläsuuntainen voimakkuus on ollut -5 nT. Yli 2 MeV elektroneja on esiintynyt tavanomainen määrä.

Ennuste

Auringon korona-aukko vaikuttaa lähivuorokausien avaruussäähän: aurinkotuulen hiukkastiheys vähenee hyvin matalaksi (maks. 2 ppcm3) ja nopeus kasvaa noin 700 km/s.

Yö 31.1./1.2. on ennustejakson aktiivisin. Kp-indeksin odotetaan kohoavan arvoon 5, joka merkitsee pientä magneettista myrskyä (G1). Lapissa revontulet voivat olla kirkkaita, värikkäitä, loimuavia ja hyvin nopeita liikkeissään jo alkuillasta alkaen. Keski-Suomessa revontulet voivat olla suhteellisen kirkkaita ja säteitä voi muodostua runsaasti. Etelärannikolla revontulien odotetaan olevan rauhallisia kaaria tai vöitä.

Yö 1.2./2.2. on edellistä yötä selvästi rauhallisempi. Kp- indeksi kohoaa arvoon 4. Lapin revontulet eivät ole aivan yhtä kirkkaita ja loimuavia kuin ensimmäisenä yönä ja ne alkavat hieman myöhemmin iltayön aikana. Säteiden muodostuminen on kuitenkin runsasta. Keski-Suomessa, jos revontulia nähdään, ne ovat rauhallisia kaaria ja vöitä ja ehkä aavistus säteiden muodostumisesta on mahdollista. Etelärannikolla revontulien näkyminen on mahdollista mutta ei kovinkaan todennäköistä. Jos niitä näkyy, ne ovat harsomaista viherrystä joiden näkeminen vaatii pimeän paikan.


Yö 2.2./3.2. Rauhallisia revontulia nähtäneen vain Lapissa. Kp-indeksi pysyttelee enimmäkseen arvossa 3, lyhyt purske arvoon 4 on mahdollinen mutta ei todennäköinen ja sekin mahdollisesti vasta aamun tunteina. Keski- ja Etelä-Suomessa revontulien näkyminen ei ole kovinkaan todennäköistä. Keski-Suomessa voidaan hyvällä onnella nähdä himmeää revontuliharsoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.