keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

Revontuliennuste 22.–25.3.2017

Kp-indeksi kertoo magneettikentän rauhattomuudesta
tai siinä esiintyvistä magneettisista myrskyistä.
Kuvan poikkiviivat kertovat, että revontulien
näkyminen on mahdollista indeksin kertomalla
vyöhykkeellä tai siitä pohjoiseen. Indeksiviivan
eteläpuolella himmeiden ja hyvin rauhallisten
revontulien näkyminen on mahdollista mutta ei
kovinkaan todennäköistä. Kauempana etelään
revontulien näkyminen on hyvin epötodennäköistä.
Kp-indeksi kohosi yllättäen arvoon 5 2/3 maapallon magneettikenttään kehittyneen G1-luokan magneettisen myrskyn seurauksena. Myrsky johtui maapallon joutumisesta vähäiseen aurinkotuulen tihentymään 21. päivän aamun tunteina. Kp-indeksin huippuarvo oli vain kolmen tunnin mittainen ja sen jälkeen indeksi putosi arvoon 4 1/3 ja on sen jälkeen edelleen hieman pudonnut.

Viimeksi kuluneen vuorokauden aikana Auringon aktiivisuus on ollut hyvin vähäistä. Aurinkotuulen maksiminopeus oli 701 km/s. IMF saavutti arvon Bt=18 nT ja Bz-komponentti -17 nT. Yli 2 MeV energian elektroneja oli äärimmäisen vähän mutta siitä huolimatta himmeitä revontulia nähtiin aivan Etelä-Suomea myöten.

Ennuste

Magneettinen rauhattomuus jatkuu ainakin pari seuraavaa vuorokautta maapallon suuntaan vaikuttavan korona-aukon nopeasta hiukkasvirtauksesta.  Kp-indeksin odotetaan nousevan jälleen ensiyönä magneettisesta myrskystä kertoviin lukemiin (Kp=5). Seuraavat yöt ovat sitten magneettikentän rauhoittumisen aikaa, toisena yönä Kp-indeksin odotetaan kohoavan arvoon 4 ja kolmantena yönä arvoon 3.

Yö 22./23. pitäisi olla suhteellisen hyvä revontuliyö.  Revontulia nähtäneen Etelä-Suomea myöten, mutta kirkkaimmat ja loimuavimmat reposet nähtäneen Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Pieni mahdollisuus on myös sille, että himmeitä revontulia nähtäisiin Balttian pohjoisosassa.

Yö23./24. on edelleen revontuliyö Keski-Suomesta pohjoiseen. Etelä-Suomessa mahdolliset revontulet ovat himmeitä ja hyvin rauhallisia.

Yö 24./25. on jo hyvin normaali. Revontulia nähtäneen Lapissa ja Pohjois-Suomessa Oulusta pohjoiseen. Keski-Suomessa reposten näkyminen ei ole kovinkaan todennäköistä mutta jos jotakin näkyy, ne ovat hyvin himmeitä. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.