keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

Revontuliennuste 5.–8.4.2017

Tampereella revontulikausi jatkuu rauhallisesti. Tulevien
öiden aikana voidaan nähdä himmeitä revontulia.
Kuva © Kari A. Kuure.
Auringon aktiivisuus on pudonnut toissapäiväisen flare-purkausten jäljiltä. Viimeksi kuluneen vuorokauden aikana voimakkain purkaus oli C3-luokan flare. 

Vuorokausi sitten vallinnut G1-luokan magneettinen myrsky on laantunut: myrsky aiheutti kirkkaimmat revontulet Pohjois-Amerikassa. Myrsky ajoittui Suomessa päiväaikaan.

Myrsky oli seurausta maapallon kohtaamisesta aurinkotuulen tihentymään, joka aiheutti magneettikentän vapaiden elektronimäärien putoamisen. Aurinkotuulen maksiminopeus oli 488 km/s. IMF saavutti kokonaiskenttävoimakkuuden Bt= 16 nT ja eteläsuuntaisen kentän komponentin maksimiarvo oli Bz=-13 nT. Yli 2 MeV elektronien määrä oli maksimissaan hyvin korkea (18 021 pfu).

Ennuste

Avaruussäässä ei odoteta tapahtuvan suurempaa muutosta seuraavien kolmen vuorokauden aikana. Aurinkotuuli harvenee jonkin verran ja aurinkotuulennopeus kasvaa arvoon 600 km/s, jossa se tulee pysyttelemään ennustejakson ajan. Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän arvoissa 2–3 kahden ensimmäisen yön aikana. Kolmantena yönä indeksi n odotetaan kohoavan arvoihin 3–4.

Yöt 5./6. ja 6./7. ovat rauhallisia. Himmeitä revontulia nähtäneen lähinnä Pohjois-Lapissa. Lapissa on pimeät yöt kuitenkin päättyneet, joten vain kirkkaimmat revontulet voivat näkyä. Pohjois-Suomessa revontulien näkymisen mahdollisuus on pieni.

Yö 7./8. voi olla revontuliyö koko maassa. Revontulia nähtäneen Keski-Suomessa hyvällä todennäköisyydellä ja Etelä-Suomessa etelärannikkoa myöten pienellä todennäköisyydellä. Lapissa ja Pohjois-Suomessa revontuli voi odottaa näkevän heti riittävän pimeyden saavuttua mutta eteläisessä Suomessa niitä nähtäneen vuorokauden vaihduttua parin tunnin aikana.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.