tiistai 31. lokakuuta 2017

Pitkäaikainen revontuliennuste 30.10.–25.11.2017

Kp- ja Ap-indeksien ennuste. Kuva ©Kari A. Kuure,
lähde SWPC.
Marraskuu näyttäisi muodostuvan kohtuullisen hyväksi revontulikuukaudeksi. Mahdollisia koko maassa esiintyviä revontuliöitä on yksitoista. Lukuun on laskettu mukaan Kp-indeksin arvolla 4 olevat yöt, jolloin revontulien näkyvyys Etelä-Suomessa on revontulien näkyminen on kiinni hyvin vähäisistä olosuhteiden muutoksista. Näitä öitä on kolme.

Kp- ja Ap-indeksit

Lapissa (Sodankylästä pohjoiseen) revontulien mahdollisuus on todennäköinen jokaisena selkeänä yönä.

Pohjois- ja Keski-Suomessa revontulia nähtäneen 2.–4.11. päivien välisinä öinä. Tämän jälkeen seuraava mahdollisuus on 7.–11.11., mahdollisesti 15.11. ja 20.–22.11.

Etelä-Suomessa revontulia pitäisi bongata 7.–11.11. ja 20.–22.11. päivien välisinä öinä.

Baltiassa himmeitä revontulia voitaneen nähdä 9.11. päivän molempina öinä, mutta tämä on kiinni niin monesta muusta tekijästä kuin Kp- ja Ap-indekseistä, joten mitään varmuutta näkymiselle ei ole.

Radiovuo

Radiovuon ennuste. Kuva ©Kari A. Kuure,
lähde SWPC
Radiovuo kertoo Auringon aktiivisuudesta. Taustakohinan ylittävää radiosäteilyä syntyy Auringon aktiivisilla alueilla erilaisissa magneettisissa tapahtumissa kuten flarepurkauksissa. Näin ollen ennuste kertoo odotettavissa olevasta aktiivisuudesta esimerkiksi suhteellisen voimakkaista flarepurkauksista.

Jos ja kun flarepurkauksia tapahtuu, ne vaikuttavat maapallon lähiavaruuden tilaan lähinnä nopeiden protonien määrän lisääntymisenä jo muutaman kymmenen minuutin kuluttua purkauksesta. Varatut hiukkaset (protonit) aiheuttavat häiriöitä esimerkiksi VHF-radiotaajuuksilla ja usein myös vaurioittavat satelliitteja.

Usein aktiivisilla alueilla esiintyy myös koronamassapurkauksia (CME), eli Auringosta poistuu plasmaa planeettojen väliseen avaruuteen. Plasmapilvi, jos sen suunta tuo sen maapallon läheisyyteen, aiheuttaa geomagneettista rauhattomuutta tai myrskyjä, jotka ilmenevät hyvin usein mm. revontulina. CME-pilvi saapuu maapallon läheisyyteen noin 2 vuorokauden kuluttua purkauksen tapahduttua.

Ennustejakson aikana Auringon aktiivisuus ja sitä noudatteleva radiovuo näyttäisi pysyttelevän hyvin vähäisenä. Jaksolla ei ole odotettavissa voimakkaita flarepurkauksia. Näin ollen Auringon vaikutus maapallon lähiavaruuden tilaan odotetaan pysyttelevän suhteellisen tasaisena.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.