sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Revontuliennuste 22.–25.1.2017

Kuvan esittämiä revontulia ei vähempää voisi olla. Kuva on
edellisen ennusteen ajalta ja Tampereen Ursan sääkamerasta.
Kuva © Tampereen Ursa ry.
Auringon aktiivisuus on rauhallinen, voimakkain flare-purkaus oli C9 aktiivisella alueella AR12628. Auringossa on neljä numeroitua pilkkuryhmää. Maapallon magneettikentässä on ollut vähäisiä häiriöitä, havaittu Kp-indeksin maksimi oli 3. Aurinkotuulen nopeus saavutti maksimissaan 536 km/s nopeuden ja IMF kentän suurin arvo oli 6 nT, Bz-komponentti suurin arvo oli -4 nT. Vapaita yli 2 MeV:n elektroneja oli kohtalaisesti.

Ennuste

Auringon eteläisellä pallonpuoliskolla on useita pienialaisia korona-aukkoja jotka ei kovinkaan suuresti vaikuta maapallon lähiavaruuden tilaan. Sen sijaan maapallo kohtaa 22. päivän aikana aurinkotuulen tihentymän. Se nostaa hieman hiukkastiheyttä, mutta samalla laskee aurinkotuulen nopeutta.

Auringon aktiivisuus jatkuu matalana. C-luokan flare-purkausten mahdollisuus on pieni. Maapallon magneettikentän odotetaan pysyvän rauhallisena, tai korkeintaan siinä voi esiintyä vähäisiä häiriöitä. Kp-indeksin maksimiarvot odotetaan olevan 3, 2 ja 2 öinä 1–3.


Yöt 22./23. , 23./24. ja 24./25. ovat vähäisten revontulien aikaa. Repoja voidaan nähdä jonkinlaisella todennäköisyydellä Pohjois-Lapissa, Etelä-Lapissa niiden näkymisen mahdollisuus on heikko ja muualla maassa niitä ei todennäköisesti nähdä lainkaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.