perjantai 10. maaliskuuta 2017

Pitkäaikainen revontuliennuste 6.3–1.4.2017

Kp-indeksi kohoaa maaliskuun jälkipuoliskolla
revontulet mahdollistaviin lukemiin. Kuva
© Kari A. Kuure, lähde SWPC.
Auringon aktiivisuus on ollut kuluneen kuukauden aikana hyvin matalalla tasolla. Flare-purkaukset ovat olleet voimakkuudeltaan juuri ja juuri taustakohinaa hieman voimakkaampia ja niitä on tapahtunut harvoin. Aktiivisuudessa ei odoteta tapahtuvan suuria muutoksi pitkään aikaa ja tämä näkyy myös revontulien näkymisessä. Revontulia aiheuttaa ainoastaan korona aukot, niiden vaihtuessa tavanomaiseksi aurinkotuuleksi tai päinvastoin.

Ennuste

Revontulia nähtäneen koko Suomessa parina yönä (15./16. ja 16./17. ). Keski-Suomessa ja siitä pohjoiseen revontulia voitaneen nähdä edellisten öiden lisäksi myös 17./18. yönä. Keski-Suomessa voitaneen nähdä heikkoja revontulia myös 22./23. ja mahdollisesti 23./24. öinä. Vasta loppukuusta voidaan Etelä-Suomessa nähdä kirkkaita revontulia, sillä Kp-indeksi odotetaan kohoavan magneettisen myrskyn lukemiin 27./28. yön jälkeen noin viiden vuorokauden ajaksi.


Loppukuun revontuliennusteeseen sisältyy kuitenkin suurehko epätarkkuus, sillä Kp-indeksi ennustamien tarkasti ei ole mahdollista ja Kp-indeksi ei ole ainoa revontulien kirkkauteen ja näkymiseen vaikuttava tekijä. Vaikka Kp-indeksi olisi korkeissa lukemissa, niin korona-aukon polariteetti ja yli 2 MeV elektronien määrä lähiavaruudessa loppujen lopuksi  määrittävät sen, kuinka kirkkaat ja eläväiset revontulet ovat vai näkyykö niitä lainkaan!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.