maanantai 6. maaliskuuta 2017

Revontuliennuste 6.–9.3.2017

Kuva © Tampereen Ursa ry.
Aurinkotuulennopeus saavutti viimeksi kuluneen vuorokauden aikana maksimin 705 km/s, keskiarvon ollessa noin 650 km/s. IMF kenttävoimakkuus oli 5 nT ja Bz-komponentti – 4 nT. 

Yli 2 MeV elektroneja oli hyvin runsaasti. Kp-indeksin maksimiarvo oli 4,67 maaliskuun 6. päivän aamuyön tunteina, muutoin indeksin arvo pysytteli 3 tuntumassa.

Ennuste

Viime päivinä maapallon lähiavaruuden avaruussäähän vaikuttanut korona-aukko on kiertynyt näkymättömiin. Tämä ei kuitenkaan vaikuta siihen, että myös tulevina vuorokausina se edelleen vaikuttaa harventuneena aurinkotuulena avaruussäähän. Hiukkastiheys pysyttelee alhaisena (<< 5ppcm3) ja aurinkotuulen nopeus on noin 600 km/s tuntumassa. Energisten elektronien määrän ennakoidaan laskevan keskimääräiselle tasolle ja Kp-indeksin ennustetaan pysyttelevän alhaisissa lukemissa seuraavat kolme vuorokautta.

Yöt 6./7., 7./8. ja 8./9. ovat kaikki hyvin rauhallisia. Pohjois-Lapissa revontulet ovat himmeitä kaaria ja vöitä. Lapissa revontulien kirkkaus voi olla silmän värinäkemisen alapuolella, jolloin himmeät revontulet näyttävät harmailta ja lähes huomaamattomilta. Etelämpänä revontulia tuskin nähtäneen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.