sunnuntai 2. huhtikuuta 2017

Revontuliennuste 2.–5.4.2017

Kirkas mutta lyhytaikainen revontulipurkaus nähtiin 31.3/1.4.
lähes koko Suomessa selkeillä alueilla. Tampereen Ursan
pohjoiseen suunnattu sääkamera vangitsi maagisen hetken
elektroniseen muistiinsa juuri vuorokauden vaihtuessa.
Kuva © Tampereen Ursa ry.
Auringon aktiivisuus on ollut viimeksi kuluneen vuorokauden aikana jonkin verran koholla. Voimakkain flare-purkaus oli M4,4 ja sen lisäksi oli pari muuta c-luokan flare-purkausta. Aurinkotuulen nopeus oli maksimissaan noin 650 km/s ja hiukkastiheys noin 5 ppcm3. Interplanetaarisen magneettikentä (IMF) kokonaisvoimakkuus oli maksimissaan 5,57 nT ja Bz-komponentin etelään suuntautunut maksimi oli  -3,9 nT.  KP-indeksin maksimiarvo oli 4. Yli 2 MeV elektroneja oli hyvin runsaasti, huippuarvo oli 41 365 pfu.

Suomessa revontulia nähtiin kolmena edeltävänä yönä. Ehkä erikoisin nähdyistä revontulista oli 31.3.–1.4. yönä nähty alle 10 minuutin pituinen kirkas purkaus, joka nähtiin Etelä-Suomea myöten.

Ennuste

Ki-indeksin odotetaan pysyttelevän maksimissaan arvossa 4 pari seuraava yötä. Kolmantena yönä indeksin arvo putoaa hieman.

Lähivuorokausien avaruussäähän vaikuttaa aurinkotuulen harventunut alue (ei kuitenkaan suoranainen korona-aukko). Tuulen nopeus pysyttelee korkeahkona, noin 600 km/s ja hiukkastiheys noin 2–5 ppcm3.

Yöt 2./3. ja 3./4. ovat revontuliöitä Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Revontulien odotetaan näillä alueilla olevan suhteellisen rauhallisia, säteiden muodostuminen on todennäköistä ja jonkin verran loimuamista tapahtuu. Keski-Suomessa revontulia nähtäneen hyvin todennäköisesti, mutta ne ovat rauhallisia kaaria. Etelä-Suomessa revontulet ovat mahdollisia mutta ei kovinkaan todennäköisiä. Jos jotakin näkyy, niin silloin se on lähinnä harsomaista vihreää revontulivaloa.

Yö 4./5. on rauhallinen revontuliyö Lapissa. Revontulet ovat rauhallisia kaaria, joissa voi esiintyä vähäistä säteiden muodostumista. Pohjois- ja Keski-Suomessa voitaneen nähdä rauhallisia ja suhteellisen himmeitä revontulikaaria tai vöitä. Keski-Suomessa revontulien näkyminen voi olla lyhytaikaista ja niitä näkyneen lähinnä aamuyöstä. Etelä-Suomessa revontulien todennäköisyys on vähäinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.