tiistai 12. syyskuuta 2017

Pitkäaikainen revontuliennuste: 11.9–7.10.2017

Kp- ja Ap-indeksien ennuste lähiviikoiksi. Kuva © Kari A. Kuure.
Lähivuorokausina Kp-indeksin odotetaan kohoavan lukemaan 6 ja 5. Ap-indeksi noudattelee samaa linjaa ja sen odotetaan kohoavan syyskuun 13 päivän aikana suhteellisen korkeaan indeksiarvoon 40. Sitä seuraavina vuorokausina lukema putoaa ja 17 päivän aikana saavutetaan tavanomainen rauhallinen taso. Myös Kp-indeksin lukema asettuu rauhalliseen lukemaan 3.

Syyskuun 17 päivän jälkeen seuraa pitkähkö rauhallinen jakso: molemmat indeksit pysyttelevät matalalla kunnes 27 päivän tienoilla ne kohoavat voimakkaasti. Kohoaminen on seurausta aktiivisen alueen AR12673 tulemisesta näkyviin Auringon itähorisontista. Uuden näkymisjakson myötä alue saa uuden tunnuksen. Alueen odotetaan vaikuttavan maapallon lähiavaruuden säähän aina lokakuun alkupuolelle asti: kuinka pitkään se on kuitenkin arvoitus!

Ennuste

Syyspäiväntasaus lähenee ja samalla tilastollisten revontulien määrä tulee saavuttamaan korkeita lukemia. Revontulien näkyminen on runsainta juuri tasauspäivien aikoihin (keväällä ja syksyllä) plus miinus kuukauden verran. Näin ollen pienetkin indeksien lukemat voivat olla osoituksena tulevista revontulista.

Revontulia voidaan nähdä koko maassa ja Baltiassa syyskuun 13–16 päivinä. Kp- ja Ap-indeksi ovat sellaisissa lukemissa, että revontulet voivat olla voimakkaita, loimuavia ja revontulikruunuja voidaan nähdä Etelä-Suomea myöten. Kaikki kuitenkin riippuu IMF-kentän suunnasta, jos se on etelään ja energisiä elektroneja on runsaasti, ennuste toteutuu. Jos IMF-kenttä osoittaa pohjoiseen ja energiset elektronit puuttuvat, rauhallisia revontulia nähdään vain Lapissa ja Pohjois-Suomessa.

Toinen voimakkaiden revontulien kausi koetaan syys-lokakuun vaihteessa (jälleen kerrotuin edellytyksin). Kp-ja Ap-indeksi kohoavat lukemiin, jossa revontulien näkyminen on mahdollista Baltiaa myöten.

Radiovuon ennuste lähiviikoiksi. Kuva © Kari A. Kuure.
Nyt ensikertaa mukana oleva radiovuon ennuste kertoo myös Auringon aktiivisuudesta syys-lokakuun vaihteessa. Kohonnut radiovuo merkitsee yleensä aktiivisesta flare-toiminnasta Auringossa.

Flarepurkausten lisäksi samanaikaisesti yleensä esiintyy CME-purkauksia, jotka sinkoavat planeettojen väliseen avaruuteen plasmaa. Plasma koostuu vety- ja heliumytimistä sekä energisistä elektroneista. Näin ollen jos ja kun CME-purkauksia syntyy, maapallon lähiavaruuteen joutuu runsaasta plasmaa ja se puolestaan aiheuttaa magneettista rauhattomuutta ja magneettisia myrskyjä, jotka näkyvät revontulina.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.