maanantai 8. tammikuuta 2018

Pitkäaikainen revontuliennuste 8.1–3.2.2018

Kp-indeksin vaihtelu on vähäistä.
Kuva © Kari A. Kuure.
Auringon aktiivisuudessa on odotettavissa vain vähäistä vaihtelua ja se näkyy ennustejaksolla revontulien vähäisen todennäköisyytenä ja himmeinä revontulina.

Kp- ja Ap-indeksit

Indeksien vaihtelu on vähäistä ennustejaksolla. Korkeimmat odotettavissa olevat lukemat ovat noin 4 ja ne saavutetaan 15. 1. ja 20.1. muutoin Kp-indeksin arvo pysyttelee alle 3 lukemissa. Ap-indeksi noudattaa samoja linjoja suurimmat lukemat ovat 15.1.

Ennustejaksolla vain Lapissa on revontulien mahdollisuus hyvä, vaikka sielläkään revontulet näkyessään eivät ole sieltä parhaimmasta päästä. Revontulien loimottelu on vähäistä ja säteiden muodostuminen on rauhallista. Pohjois-Suomessa revontulien näkymiselle on pienet mahdollisuudet ja silloin revontulet ovat siellä lähinnä rauhallisia kaaria. Keski-Suomessa voidaan nähdä himmeää revontulivaloa mainittuina ajankohtina. Etelä-Suomessa revontulien mahdollisuus on lähes olematon.

Radiovuo

Auringossa esiintyvät  flaret ovat vähäisiä.
Kuva © Kari A. Kuure.
Auringon magneettinen toiminta tulee ennustejaksolla olemaan hyvin rauhallista. Radiovuon maksimilukema tulee olemaan 72, joka tarkoittaa lähinnä taustakohinan tasoista flaretoimintaa. Näin ollen flaretoiminnasta aiheutuvia radioliikenteen häiriöitä ja yhteyskatkoksia ei ole odotettavissa herkimmilläkään radiotaajuuksilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit komentoida kunhan pysyt aiheessa, olet asiallinen ja noudatat niin lakeja kuin hyviä tapoja. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua ja toimituksen kelvottomiksi katsomia viestejä ei julkaista!