Reaaliaikainen avaruussää

Reaaliaikaisen avaruussään tiedot löytyvät alla olevista kaavioista. Klikaa kaaviota nähdäksesi ne suurempana!


Kaavion Solar X-ray Flux osio kertoo Auringossa tapahtuneiden flare-purkausten ajankohdan ja voimakkuuden. Jotta maapallon ionosfääriin syntyisi merkittävä häiriötila, tarvitaan vähintään M-luokan purkaus.

Solar Proton Flux kertoo flare-purkauksien synnyttämän protonivuon voimakkuudesta. Mitä voimakkaampi purkaus, sitä enemmän lähes valonnopeudella eteneviä protoneja havaitaan maapallon magneettikentässä.

Gemomagnetic Activity osio kertoo maapallon magneettikentän reagoinnista aurinkotuuleen ja CME-pilviin. Revontulia nähdään yleensä tilanteessa, jossa geomagneettinen aktiivisuus on kohonnut vähintään voimakkaammaksi kuin Kp-indeksin arvoon 4. Tampereen horisontissa joissakin tilanteissa voidaan nähdä heikkoja revontulia jos Kp-indeksin arvon on 3.


Wing Kp-indeksi kertoo geomagneettisesta aktiviteetista useilla eri magneettisilla mittausasemilla (sininen viiva). Ennusteosassa (pystysuoran katkoviivan oikealla puolella) kerrotaan odotettavissa olevasta aktiviteetista lähituntien aikana. Vihreä  viivan väri kertoo luotettavan pidetystä ennusteesta ja keltaisen viivan alueella ennusteessa on epävarmuutta. Kp-indeksi on revontuliharrastajan yksi tärkeimmistä työkaluista.


Aurora Forecast kertoo ajankohtaisen tilanteen viimeisen 24 tunnin aikana ja sen lisäksi odotettavissa olevan tilanteen seuraavan 30 minuutin aikana. Kaaviossa kerrotaan revontulien todennäköisyydestä, ei siis todellisesta tilanteesta. Yhteneväisyys todennäköisyyden ja reaalitilanteen kanssa on kuitenkin suuri. Punainen väri kertoo 90 % todennäköisyydestä revontulien näkymiselle alueella ja vaalean vihreä noin 50 % todennäköisyydestä. Punainen yhtenäinen viiva on revontulien näkymisen eteläraja ja se sijaitsee noin 1000 km revontulien todennäköisimmän esiintymisalueen eteläpuolella. Jotta revontulet näkyisivät todellisuudessa näin kaukana etelässä, niiden esiintymiskorkeuden täytyy olla useita satoja kilometrejä.

Magnetometrit pohjoisesta etelään (linkki)

Magnetometrien H-komponettien lukemat eri mittausasemilla leveyspiireittäin: pohjoisemmat (Huippuvuorilla) mittausasemat ovat ylimpänä ja eteläisimmät (Itävallassa) alimpana. Suomalaisista mittauasemista Kevo on pohjoisin ja Nurmijärvi eteläisin.

Magneettikentän häiriöiden näkyvyys mittauksissa alkaa pohjoisesta ja leviää sitä etelämmäksi mitä voimakkaammasta magneettisesta häiriöstä tai myrskystä on kyse. Mittausasemien lukemat ovat lähes reaaliaikaisia ja siten auttaa revontuliharrastajaa päättelemään oman havaintopaikkakuntansa magneettisen häiriötilan ja edelleen mahdollisten revontulien näkymisen kullakin hetkellä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.