maanantai 13. maaliskuuta 2017

Revontuliennuste 13.–16.3.2017

Auringossa ei ole aktiivisia alueita eikä pilkkuryhmiän näkyvissä.
Kuva  SDO, SOHO (NASA) and the [AIA, EVE, and/or HMI]
consortium.
Auringon aktiivisuus on ollut viimeksi kuluneen kuuden vuorokauden ajan hyvin vähäistä: aktiivisia alueita ja auringonpilkkuryhmiä ei tänä aikana ole ollut. Yhteensä tänä vuonna pilkuttomia vuorokausia on ollut 17, joka tekee 24 % kuluneen vuoden vuorokausista. Näin ollen Auringon aktiivisuus on yhä selvemmin aktiivisuusminimin lähivuosien tasoa. Jos aktiivisuus vähenee samalla tavalla kuin jakson 23 lopulla, nykyisen auringonpilkkujakson minimi saavutetaan vuoden 2019 aikana. Ja jos näin tapahtuu, jakson 24 pituus olisi silloin vain 10 vuotta (jakso 23 oli pituudeltaan noin 12,5 vuotta).

Aurinkotuulen nopeus viimeksi kuluneen vuorokauden aikana oli maksimissaan 430 km/s ja hiukkastiheys 7 ppcm3. IMFn maksimiarvo oli 7 nT ja Bz-komponentin maksimi -6 nT. Yli 2 MeV elektroneja oli kohtalaisen runsaasti. Kp-indeksin maksimi oli arvossa 4.

Ennuste

Aurinkotuulen nopeus on laskusuunnassa, sen odotetaan olevan lähivuorokausien aikana noin 350 km/s. Hiukkastiheyden odotetaan pysyvän arvossa 5 ppcm3. Kp-indeksin odotusarvon on 2 tuleville kolmelle vuorokaudelle.


Yöt 13./14., 14./15. ja 15./16. ovat erittäin rauhallisia. Heikkoja revontulia voitaneen nähdä varmimmin Pohjois-Lapissa, Etelä-Lapissa revontulien näkyminen on vain vähäisiä toiveita. Etelämpänä revontulia tuskin nähtäneen, ellei lähiavaruuden avaruussäässä tapahdu merkittäviä ja yllättäviä muutoksia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.