tiistai 2. tammikuuta 2018

Revontuliennuste 2.–5.1.2018

Pohjoinen taivaanranta pysyttelee valottomana Tampereella
koko ennustejakson ajana. Kuva © Tampereen Ursa ry.
Ennustejaksolla vain Pohjois-Lapissa revontulien näkymiselle on jonkinlainen todennäköisyys ja sielläkin reposet ovat suhteellisen himmeitä ja rauhallisia.

Avaruussää

Auringon aktiivisuus on ollut vähäistä koko viime vuoden ajan. Pilkuttomia vuorokausia kertyi vuonna 2017 kaikkiaan 104 mikä tekee noin 20 % koko vuoden vuorokausista. Edellisen kerran tätä suurempi määrä pilkuttomia vuorokausia oli vuonna 2009, jolloin oli juuri sivuutettu auringonpilkkujakson minimi. 

Jos vertaamme tilannetta auringonpilkkujakson 23 lukemaan, niin silloin olemme alle 2 vuoden päässä pilkkujakson 24 minimistä. Tosin pilkkujaksot eivät ole koskaan samanlaisia, joten suoraa vertailua ainakaan tieteellisessä mielessä ei pidä tehdä.

Viimeksi kuluneen vuorokauden aikana Auringon aktiivisuus on ollut vähäistä. Pilkkuja sisältäviä aktiivisia alueita ei ole ollut. Aurinkotuulennopeus oli maksimissaan 491 km/s ja tiheys vaihteli 5–10 ppcm3. IMF-kentän voimakkuus oli maksimissaan 13 nT ja eteläsuuntainen komponentin maksimilukema -11 nT. Energisiä (>2 MeV) elektroneja geosynkronisella radalla oli hyvin vähän, vuontiheys oli 639 pfu.

Kp-indeksi saavutti hetkellisesti maksimilukeman 4 mutta muutoin lukemat olivat 1–3 viimeksi kuluneen vuorokauden aikana. Matalaan Kp-lukemaan vaikutti osaltaan myös hyvin matala elektronien määrä.

Ennuste

Auringon aktiivisuuden odotetaan pysyttelevän vähäisenä ennustejaksolla. Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän matalissa lukemissa, vaihteluväli on 1–3.

Yöt 2./3., 3./4. ja 4./5. ovat hyvin rauhallisia. Revontulia voitaneen nähdä Pohjois-Lapissa, jossa ne ovat himmeähköjä ja hyvin rauhallisia. Satunnaisesti voidaan nähdä säteiden muodostumista. Muualla Suomessa ei revontulia nähdä koko ennustejakson aikana.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit komentoida kunhan pysyt aiheessa, olet asiallinen ja noudatat niin lakeja kuin hyviä tapoja. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua ja toimituksen kelvottomiksi katsomia viestejä ei julkaista!