torstai 11. tammikuuta 2018

Revontuliennuste 11. – 14.1.2018

Vain himmeitä revontulia on odotettavissa Pirkanmaalle
ennustejakson kolmantena yönä.
Kuva © Tampereen Ursa ry.
Lapin eteläpuolella revontulia nähtäneen ennustejakson kolmantena yönä Keski-Suomen leveyksille asti. Etelä-Suomessa revontulia tuskin näkyy.

Avaruussää

Auringon aktiivisuus on ollut viimeksi kuluneen vuorokauden aikana hyvin vähäistä. Siellä on ollut ainoastaan yksi pilkkuja sisältänyt hyvin heikko aktiivinen alue. 

Aurinkotuulen nopeus on maksimissaan ollut 504 km/s mutta se on ollut laskusuunnassa viimeisen 12 tunnin aikana. Aurinkotuulen hiukkastiheys on pysytellyt suunnilleen samanlaisena koko vuorokauden ajan noin 6 ppcm3 lukemissa. Lyhytaikaisesti hiukkasvuontiheys kävi lukemassa 9,5 ppcm3.

IMF-kentän voimakkuus oli maksimissaan 7 nT ja etelänsuuntainen komponentti -3 nT. Kentän suunta voittopuolisesti on kuitenkin ollut pohjoiseen. Kp-indeksi on pysytellyt viimeksi kuluneen vuorokauden aikana hyvin matalissa lukemissa, vaihteluväli oli 0,33–1,33.

Ennuste

Auringon aktiivisuudessa ei odoteta tapahtuvan muutoksia mihinkään suuntaan. Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän hyvin matalissa lukemissa 1–2 parin ensimmäisen vuorokauden aikana ja kohoavan lukemaan 4 tammikuun 13. päivän aamupuolella.. Kp-indeksi kuitenkin tasoittuu nopeasti lukemaan 3 aamun valjettua ja pysyttelevän siinä ennustejakson loppuun.

Yöt 11./12. ja 12./13. ovat hyvin rauhallisia. Vain Lapissa voidaan odottaa näkyvän himmeitä ja hyvin rauhallisia revontulia, joissa esiintyy satunnaisesti säteiden muodostumista. Etelämpänä revontulien mahdollisuus on lähes olematon.

Yö 13./14. on hieman aktiivisempi kuin edellinen yö. Rauhallisia revontulia nähdään Lapissa ja Pohjois-Suomessa ja säteiden muodostuminen on mahdollista vaikkakaan ei kovin runsasta. Keski-Suomessa voidaan odottaa himmeitä revontulia ja vähäistä säteiden muodostumista. Etelä-Suomessa revontulien mahdollisuus on vähäinen.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit komentoida kunhan pysyt aiheessa, olet asiallinen ja noudatat niin lakeja kuin hyviä tapoja. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua ja toimituksen kelvottomiksi katsomia viestejä ei julkaista!